Hurricane: elektriciteit

Stuur schakelaars
Elektriciteitsdoosje Elektriciteitsdoosje


Toen de fiets in 2000 in mijn bezit kwam werd de standaard 3W banddynamo en koplamp vervangen door een geavanceerder systeem.Rede hiervoor is dat de dynamo eigenlijk te veel herrie maakte en slipte bij regen of sneeuw. Bovendien kan de dynamo slecht tegen hoge snelheden en is dan ook niet een lang leven beschoren. Ook gaf de (halogeen)koplamp te weinig licht om de vaart er 's-nachts ook goed in te houden.

Daarom heb ik de verlichtingsset vervangen door een eigen ontwerp. Dit onderwerp is kort daarna vervangen door een degelijkere 2e versie en funktioneert nu na enkele jaren gebruik na volle tevredenheid. 

De huidige installatie bestaat uit een spaakdynamo op 12V die een 12V-2Ah loodaccu oplaad dmv een diode. Hierdoor ontstaat een 12V systeem, waar dus de verlichting ook op werkte en andere elektrische zaken. De 12V levert bij dezelfde stroomsterkte als normaal(0,5A), twee keer zoveel licht op als op een conventioneel 6V systeem. De 12V-verlichting staat normaal op de accu en kan aan- en uit geschakeld worden met een schakelaar op het stuur. Als de dynamo genoeg stroom levert dan wordt de verlichting automatisch omgeschakeld naar de dynamo.

Het handige van 12V is dat er veel apparaten voor die spanning te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld GSM oplader, zaklampje, radio, TL noodverlichting. [A Die apparaten hebben geregeld een  auto-aansteker-plug om gevoed te worden door een auto-accu en daarom heb ik een auto-aansteker stopkontakt op m'n stuur aangebracht. 

Om de in- en uitgaande stroom in de gaten te houden is er een meetschakeling geïnstalleerd die met twee ledjes aangeeft of de accu oplaad, ontlaad of in rust is.

Elektrische installatie: beschrijving

Zie ook de presentatie van de themadag van 9 november 2001 in:

 • Impress formaat (sxi, XML bestanden in ZIP)

 • HTML frames (mindere kwaliteit)

 • Powerpoint formaat (ppt)

 • Zoals geschreven voldoet de standaard 'HR'-dynamo en een AXA halogeenkoplamp niet. De HR-dynamo zat dicht bij het oor en daardoor voerde het irritante gezoem duidelijk de boventoon boven alle andere geluiden. Verder is door de liggende houding de kijkhoek met het wegdek ervoor al behoorlijk laag en moest de schijnwerper behoorlijk hoog schijnen om nog iets van het wegdek te zien als het pikdonker is. Omdat het lampje(6V/3W) te zwak was wordt het wegdek niet goed meer zichtbaar, vooral niet als er een auto met groot licht tegenschijnt. Dat is gevaarlijk bij onbekend wegdek.

  Daarom heb ik de verlichtingsset vervangen door een eigen ontwerp. De opzet was eigenlijk dat alles met een accu zou werken, maar ik niet afhankelijk was een oplader (en dus elektriciteit). Daarom bleef een dynamo ook belangrijk. Het volgende heb ik gedaan:

  Spaakdynamo

 • Ik heb in het begin de banddynamo vervangen door een naafdynamo in het voorwiel, type HB-NX30 van Shimano. Deze dynamo is echter na een tijd vervangen vanwege problemen met de lagering van de dynamonaaf wat onmogenlijk repareerbaar was doordat reserverlagers onbestelbaar blijken te zijn bij Shimano. Verder was de rolweerstand in niet-actieve toestand ontoelaatbaar hoog. De naaf is vervangen door een trommelremnaaf van Sachs en als dynamo is een spaakdynamo van FER 2000 van Aufa gekomen. Deze zit parallel op de as van het voorwiel en daait mee door een palletje wat in de spaken steekt. Dit drijft een tandriemwiel aan en gaat via twee V-snaaroverbrengingen naar de eigenlijke generator. Doordat het spaakpalletje omklapbaar is en dus uit de spaken kan worden gehaald is de dynamo mechanisch uitschakelbaar, een groot voordeel tegenover een vaste naafdynamo waarbij dit niet mogenlijk is.
  Verder voordeel is dat de dynamo een stuk goedkoper is dan de gangbare naafdynamo's. Nadeel is weer dat de uitvoering niet erg degelijk oogt(snaartjes kunnen gemakkelijke breken), en dus de kwaliteit wat minder is. Dit is echter minder belangrijk omdat de dynamo uitschakelbaar is.

 • Omdat de dyanmo voor een 28 inch wiel is ontworpen en met een 20 inch wiel meedraait wordt er gemakkelijk een hoge spanning opgewekt bij een relatief lage snelheid. Hierdoor kan de dynamo een hoger vermogen opwekken dan deze eigenlijk voor is geclassificeerd, nl 2 keer meer (door 2 keer hogere spanning en dezelde stroom). Ipv 3 Watt levert de dynamo in deze configuratie dus 6 Watt. Voorwaarde is dan wel dat de ohmse belasting gehalveerd moet worden.
  Diagram
  Behalve een groter vermogen is de dynamo ook een stuk bedrijfszekerder doordat weersomstandigheden geen invloed hebben.
 • De bedrijfsspanning is dus verhoogd gekozen, en daarmee het vermogen. Door het sneller ronddraaien van de dynamo dan bij een 28" wiel is dit mogenlijk zonder dat daarvoor een ontoelaatbaar hoge snelheidsdrempel vereist is. De drempelwaarde van 12V spanning is bij een 20" wiel grofweg 20/28 keer de snelheid als die van een 28" wiel. Omdat de stroom hetzelfde blijft (500mA) zou je denken aan een stroombron ipv een spanningsbron. Dit lijkt echter zo maar in theorie blijft het een spanningsbron, maar de richtwaarde is erg hoog gekozen om de gewenste spanning ook bij een laag toerental te kunnen bereiken. Verder is de theveninweerstand ook groot: de spanning zakt snel in bij een belasting.
  In theorie kan een gewone banddynamo ook 12V leveren, alleen door de geringe statische weerstand van het dynamowieltje met de band zal deze snel slippen bij een hoog opgenomen vermogen, waardoor het toch niet haalbaar wordt. Bovendien blijft een banddynamo éénzelfde toerental/snelheids verhouding hebben, onafhankelijk van de diameter van het wiel.

 • De 12V wordt in combinatie met een 20" wiel en een opname van 500mA bij ongeveer 12 km/h gehaald. De combinatie 12V/500mA levert een standaard 5W/12V halogeensteeklampje op die je gewoon bij een doe-het-zelver kunt kopen. De fitting kun je eveneens bij de doe-het-zelver kopen en kan met wat slijp- en boorwerk in een AXA-breedstraler worden gemonteerd. Je houd dan nog 1W over voor het achterlicht en andere dingen. Als achterlampje heb ik het bij het LED-achtelichje de penlites eruit gesloopt en de op de aansluitingen voor die penlites via een serieweerstand van 560 ohm parallel aangesloten op de koplamp. Je kunt zelf natuurlijk ook een lampje van 0,7W/12V kopen en die in een standaard achterlichtje draaien. Verder is er een kilometertellerlampje gemonteerd die aan een stokje recht op de kilometerteller wijst. Deze is via een gelijkrichter en een seriepotmeter (sterkte regelbaar) parallel gezet aan het kanaal voor de koplamp.
 • Verder heb ik een 12V loodaccu gemonteerd onder mijn stoel die via een diode wordt opgeladen door de naafdynamo. Als het licht aanstaat en ik moet wachten voor een stoplicht dan wordt de stroomvoorziening voor de verlichting via een relais automatisch naar de accu geschakeld. Zo blijft de lamp branden bij stilstand. Natuurlijk wordt de accu minder opgeladen als de lampen aanstaan. Als de accu vol is (wanneer de accuspanningsmeter naar de 15,5 volt gaat) dan kan de dynamo afgeschakeld worden, wat weer minder slijtage en energieverlies oplevert.
 • Verder loont het de moeite om de accu zoveel mogenlijk op te laden met een netadapter wat slijtage aan de dynamo en extra rolweerstand scheelt.
  Dit is echter onmogenlijk bij lange tochten zonder netspanning in de buurt.
 • Ik heb een autoaansteker stopcontact op mijn stuur gemonteerd die gevoed wordt vanuit de accu. Op die manier kunnen er ook apparaten worden aangesloten zoals opladers voor GSM en laptop, niet te zware versies van Tl-buizen(tot 8W), minicompressoren, leeslampjes, ventilatoren, radiootjes, e.d. Er kan vanwege de kleinere capaciteit van het loodaccuutje natuurlijk geen verwarmingen, koelelementen of sigaarnaanstekers worden aangesloten.
 • Na het vernieuwen van de eerste versie is gekozen voor 2 opamps om de stroom die in en uit de accu gaat te kunnen registreren. Één opamp dient voor de ingaande en één voor de uitgaande stroom. Het afstellen gebeurt éénmalig met DIL-schakelaartjes. Men zet net zo lang DIL-schakelaartjes open totdat de leds in rusttoestand niet meer branden. Door het lage ruststroomgebruik is een ingewikkelde schakeling voor automatische afslag komen te vervalen, bovendien betekent dat weer een knopje minder op het stuur, en vooral minder bedrading. Verder is er een sleutelschakelaar toegevoegd, als die wordt omgezet wordt de stroom van alles afgezet: zo bieden nieuwschierige omstanders die aan de knopjes prutsen geen kans meer om de accu eens flink leeg te laten lopen. Verder is het belangrijk dat bedrading goed en stevig wordt afgewerk, om ergenis door kapotte draadjes te voorkomen (nummer één probleem bij fietsverlichting). Ervaring leert dat wanneer men de bedrading goed aanbrengt en wegwerkt in bijvoorbeeld een bundel spiraal dat deze niet meer kapot gaat. Verder is gekozen voor kroonstenen op de elektriciteitskast om de bedrading vast en los te kunnen schroeven wat in de praktijk erg handig lijkt. De tongstekkers die eerst waren gebruikt voldoen stukken minder. Verder is een waterdichte elektriciteitskast van groot belang. Alles moet nauwkeurig met kit worden afgewerkt, en dat loont de moeite doordat er nooit meer water oid in zal kunnen komen.
 • Om in de gaten te houden of de accu (netto) wordt opgeladen, en of alle apparaten uitstaan na afloop van een rit, heb ik een meetschakeling erbij gevoegd die meet of er stroom in- of uit de accu loopt. Deze meetschakeling geeft met twee rode en groene lampjes aan of er stroom in- of uit de accu loopt. Omdat de meetschakeling zelf ook stroom gebruikt, (maar veel minder door de nieuwere meetschakeling) is het verstandig om de sleutel om te zetten als de fiets een tijd niet wordt gebruikt.
 • Open deze link in een nieuwe tab of venster om het schema vergroot weer te geven.


  Opmerkingen/uitleg


  Het schema

  Alles binnen de rechthoekige stippellijnen zit in een kastje of printje:

 • Het grootste gedeelte van de schakeling zit in een waterdicht schakelkastje.
 • Het stukje met de zekeringen zit op een printje dat op het waterdichte kastje is geschroefd én gekit.
 • De schakelaar, ledjes en stopcontact zijn bij het stuur.
 • De accu heb ik onder de stoel gemonteerd.
 • Het principe

  De energie komt via de dynamoaansluiting binnen. De stroom wordt door de diode 1N4007 enkelfasig gelijkgericht en gaat vervolgens naar het gelijkstroomkanaal, waar ook de accu via een shuntweerstand op aangesloten is. Belangrijk is dat de diode minstens 1000 V kan weerstaan, om te voorkomen dat hij met 50 km/h doorslaat en de hele schakeling(inclusief accu) in rook opgaat.
  De andere tak gaat via het relais naar de koplamp en achterlicht. De koplamp staat normaal in rusttoestand op het accukanaal. Als er genoeg spanning over de dynamo staat, dan trekt het relais aan en wordt de stroom voor de lamp direct geleverd door de dynamo. Om het verlies door het relais zo veel mogelijk te beperken dient de relaisspoel hoogohmig te zijn(800 ohm) maar het schakelgedeelte minimaal 1,5 A te kunnen schakelen om te voorkomen dat hij blijft kleven. De elco van 220u dient om het snel aan en uit schakelen van het relais te verhinderen als de frequntie van dynamospanning nog laag is(bij langzaam rijden). Omdat het relaisgedeelte pas in werking hoeft te treden als het licht gebruikt wordt, gaat de stroomafvoer via een schakelaar die gelijk loopt met de aan- en uitschakelaar van de koplamp naar massa.
  Over de shuntweerstand van ongeveer 12 miliohm(dus niet megaohm!)(niet kritisch) valt een klein spanninkje als er stroom doorheenloopt. Om te voorkomen dat eventueel inductief gedrag van de shuntweerstand een enorme spanning zou kunnen veroorzaken bij inschakelen van apparatuur, wat het einde van de IC's zou betekenen, zijn twee diodes over de shuntweerstand aangebracht, zodat de spanning nooit hoger dan -0,8 en 0,8 V kan worden. De polariteit van het spanninkje die over de shuntweerstand staat is afhankelijk van de richting van de stroom die erdoor loopt. Het spanninkje wordt flink (theoretisch oneindig) versterkt door de twee opamps 741 en wordt via een netwerk van diodes en schakelaartjes geleverd aan de ledjes. Als de accu wordt opgeladen wordt de spanning over de shuntweerstand (en dus de ingangsspanning) negatief en wordt de bovenste opamp actief: het groene ledje gaat branden. Als er stroom wordt gebruikt wordt de onderste opamp actief, dus gaat het rode ledje branden. Als de accu in rust is hoort er geen enkel ledje te branden. Is dat toch het geval, dan dient dat met het omzetten van de DIL-schakelaartjes te worden voorkomen. Als men goed kijkt naar dat netwerk achter de opamps ziet men dat er 3 diodes in serie lopen en dat over elk diodetje een schakelaartje is opgenomen. Als het schakelaartje open staat, valt er 0,8V over de diode, m.a.w de spanning naar de led wordt met 0,8V verlaagd. Als er in de rusttoestand toch een ledje brand, kan de spanning worden verlaagd door én voor één schakelaartjes open te zetten totdat de spanning over de led onder 1,8V is gedaald, zodat het niet meer brandt. Voor het groene ledje is dat 2,2V. Zodra er weer stroom in of uit de accu gaat, wordt de spanning van de betreffende opamp hoger en gaat een ledje branden.
  De sleutelschakelaar dient om leegloop van de accu te voorkomen en dient te worden omgezet bij het parkeren van de fiets, zodat gepruts aan de schakelaartjes op het stuur geen leegloop van de accu meer betekent. De meetschakeling gebruikt zo weinig stroom(in rusttoestand) dat de accu dan zeker een week meekan. De sleutel hoefd verder dan ook alleen nog maar te worden omgezet als de fiets lang niet wordt gebruikt.
  Om het geheel te zekeren zijn vijf zekeringen in gebruik.(Het kan ook met één, maar dan werkt bij kortsluiting van één gedeelte in één klap niks meer) Twee daarvan zijn voor toekomstige uitbreiding en daar hoeven dus nog niet direct zekeringen in de houders geplaatst te worden. De meest linkse zekering van 1A brand door als de koplamp of achterlamp kortsluiting veroorzaakt. De tweede van links van 5A gaat naar het stopkontakt en brandt door als er een kortsluitingveroorzakend apparaat op wordt aangesloten. De 3e en 2e van rechts zijn alleen zekeringhouders die open zijn gelaten voor toekomstige uitbreidingen, zoals een autoradio. De meest rechtse is de hoofdzekering van 10A die doorslaat als bv de meetschakeling defect is of als een andere zekering niet doorslaat. Het is echter belangrijk dat de hoofdzekering niet sneller is dan de andere zekeringen, want dan brand bij kortsluiting op maar één kanaal telkens de hoofdzekering door in plaats van de zekering van het betreffende kanaal.

  De bouw

 • De dik-gestreepte lijnen zijn extra dik wat aangeeft dat hier dik koperdraad gebruikt moet worden. Dit is omdat door die leidingen een grote stroom kan lopen en daarom het verlies zo veel mogelijk te beperken.
 • De schakeling die binnen de stippellijnen zit wordt op een (voorgedrukt) printje gemaakt om schokbestendig te zijn. Dat printje zit verder binnenin vastgeschroefd aan het kastje. Smeer de buitenkant waar de schroeven zichtbaar zijn de koppen in met siliconenkit om lekkage te voorkomen. Het printje zit in een waterdicht elektriciteitskastje dat ik linksonder aan mijn stoel heb geschroefd.
 • De zekeringhouders(met kapje tegen opspattend water en kortsluiting) zijn op een apart printje gesoldeerd en dat printje is aan de onder van het elektriciteitskastje geschroefd. De aansluitingen tussen de hoofdprint en de zekeringprint gaat direct en de bedrading loopt door geboorde gaatjes in het kastje. Alle (schoef)gaten dienen te worden afgekit om lekkage te voorkomen.
 • De aansluitingen van het printje in het kastje tussen de bedrading naar het stuur geschied met RVS of koperen kroonsteentjes, dat werkt toch beter dan fastonlippen. Als je zo'n aansluiting probeert van elkaar te trekken is de kans groot dat het snoer uit de stekker schiet in plaats van de stekker uit de contra. De kroonstenen zijn aan het kastje geschroeft, ook die schroefverbindingen zijn weer gekit.
 • Het type loodaccu is een 12V-1.9Ah dry-gel onderhoudsvrije accu van Sona. Hij had precies de goede breedte om onder de stoel geplaatst te worden. De aansluiting op de accu zijn wel fastonlippen. De accu kostte f35,-(in de aanbieding) Helaas bleek goedkoop duurkoop. Waarschijnlijk is na één jaar al een cel kapot, de spanning daalt na een kwartier tot 10 volt om daar de hele vollading te bijven. Betere accu's (van Hitachi bijvoorbeeld) zouden beter voldoen.
 • Meer foto's zijn beschikbaar onder foto's hurricane

  Heb je vragen, mail dan naar admin@welmers.net en vervang het woord "admin" door "bastiaan" (wat ik hier niet neerzet om spam te voorkomen).

  Zie ook de presentatie van de themadag van 9 november 2001 in:

 • Impress formaat (sxi, XML bestanden in ZIP)

 • HTML frames (mindere kwaliteit)

 • Powerpoint formaat (ppt)

 • Laatste update: 20 september 2003


  © Bastiaan Welmers