Mijn hurricane: de elektrische installatie



Mijn fiets werd - in tegenstelling tot de meeste andere hurricanes - geleverd met verlichting. De dynamo maakte eigenlijk te veel herrie en slipte bij regen of sneeuw. Bovendien gaf de (halogeen)koplamp te weinig licht om de vaart er 's-nachts ook goed in te houden.

Daarom heb ik de verlichtingsset vervangen door een eigen ontwerp. Dit onderwerp heb ik per 25 maart vernieuwd (+ uitvoerig getest) omdat er problemen waren met het vorige ontwerp. Kijk bij de uitgebreide informatie als u de vernieuwingen wil zien. Kijk bij Powerpointpresentatie themadag voor nog een variant.

Mijn huidige installatie bestaat uit een naafdynamo op 12V die een 12V-loodaccuutje oplaad dmv een diode. De verlichting is ook 12V, en bij dezelfde stroomsterkte als normaal(0,5A) levert dit twee keer zoveel licht op. De 12V-verlichting staat normaal op de accu en kan geschakeld worden met een schakelaar op het stuur. Als de dynamo genoeg stroom levert dan wordt de verlichting automatisch omgeschakeld naar de dynamo.

Het handige van 12V is dat er veel apparaten voor die spanning te verkrijgen zijn. Die apparaten hebben bijna allemaal een auto-aansteker-plug om gevoed te worden door een auto-accu en daarom heb ik een auto-aansteker stopkontakt op m'n fiets geïnstalleerd. Zo kan ik bijvoorbeeld een radiootje of een mini Tl-buis(mocht ik midden in de nacht (banden)pech krijgen) erinsteken.

Om de in- en uitgaande stroom in de gaten te houden is er een meetschakeling geïnstalleerd die met twee ledjes aangeeft of de accu oplaad, ontlaad of in rust is.



Lees de uitgebreide informatie >>>

Laatste update: 10 december 2001
© Bastiaan Welmers