De Chalenge Hurricane is een semi-lage racer met flinke aerodynamische voordelen. De fiets heeft twee dezelfde maat 20" wielen en heeft een korte wielbasis, achtervering en heeft achterwielaandrijving, krachtoverbrenging met een hele lange ketting. Het type dat ik heb, een Hurricane serie tour, heeft een stalen frame en een derailleurversnelling van 7 tandwielen in combinatie met een 3-versnellingsnaaf, 21 versnelling totaal dus. Daardoor ook geschikt voor heuvelig terein. De 3-versnellingsnaaf zorgt voor snel acceleren: makkelijk schakelen, ook vanuit stilstand. Een hurricane serie race is ook van staal en heeft acht derailleurversnellingen. Een hurricane luxe heeft een aluminium frame en heeft mogenlijkheden tot extra's als schijfremmen e.d.
Mijn exemplaar is geel van kleur, heeft een smal sportstuur(voordeel: kleinere draaicirckel en betere aerodynamische eigenschappen), een standaard, kilometerteller en verlichting(dat ik na een maand had vervangen door een eigen elektrische installatie. Hij was tweedehands, heeft twee jaar als testfiets gedient bij Pruis ligfietsen in Leeuwarden en kostte fl 1990,-
Bij het monteren van de standaard was de lak flink beschadigd geraakt en is er later niet veel meer mee gebeurd. Resultaat: een flinke roestvorming bij de standaard. Ik ben zo ongeveer een week bezig geweest om het te herstellen: standaard demonteren, schuren, Dremelen, Rust-umwalter erover, schuren, rode menie erover, aflakken, twee dagen drogen en de standaard weer monteren.
Door de boven het voorwiel langs geleide ketting en het sportstuur kleine draaicircel, de achtervering, het flinke acceleratievermogen en het geïnstalleerde vlaggetje is hij ook geschikt voor in de stad. Heel relaxed manouvreren langs geparkeerde (vracht)auto's. Nadeel is echter wel dat er in de geleverde uitvoering weinig bagage meekan. Daarom ben ik van plan om er een triplex-bagagepunt te gaan bouwen. Hier zal ik over gaan berichten zodra ik meer weet. Ook belangrijk voor in de stad: anti-lekbanden! Die zijn moeilijk te krijgen voor de 20" maat die ik heb.
Misschien ga ik ook een verende voorvork installeren op mijn fiets. Dat doe ik omdat Utrecht en omgeving (door alle verbouwingen en mislukte busbanen) behoorlijk slechte wegen heeft en omdat ik een ontiegelijke hekel heb aan schokken en hotsen. Bovendien heb ik al een deuk in de velg van mijn voorwiel opgelopen door een soort puthole(Zou je toch eerder verwachten in Zuid-Europa?) die ik over het hoofd zag. Zat niet eens een slag in het wiel! De band was toch goed opgepompt en was nog heel. De deuk heb ik met een rubberhamer weer rechtgeslagen(misschien toch niet zo verantwoord in combinatie met een aluminium velg???)
Desondaks voel ik nog steed getik als ik voor rem. Mischien toch maar de velg vervangen voor ik op vakantie ga.
De remmen zijn hydrolisch en zitten zowel voor als achter op de velg. Ze werken perfect. Alleen bij nat weer werken ze wat minder. Ik heb de remblokken voor al moeten vervangen.
Binnenkort ga ik een 7v-naaf met trommelrem uitproberen(op een rechtop-fiets). Goed uitproberen met stijle heuvels, zowel stijgen(kleinste versnelling) als dalen (grootste versnelling). Weet iemand misschien of 7v-naven op de lange termijn ook duurzaam zijn? Reacties zijn welkom, graag naar bastiaan@welmers.net.